levensbeschouwing

levensbeschouwing?

Met de vraag; “wat denk je over het bestaan van je leven” geeft als antwoord wat je over het leven denkt. Dit antwoord en de gedachte vormt de basis en de uitgangspunt over de levensbeschouwing van de mens.

Geloofsovertuiging( levensbeschouwing); is een gedachte en een praktiserende systeem, dat door individuen van een gemeenschap gedeeld word en deze individuen een bepaalde doel van de betrokkenheid aangeeft.
Als we vanuit deze context gaan, de diep gevoelde verbondenheid van de mensen of gemeenschappen en allerlei soorten gedachten de richting van hun leven bepaald, en deze uiteindelijk tot het nemen van acties leidt, is tegelijkertijd de vertoning van hun geloofsovertuiging.

Levensbeschouwing zegt dus iets over het leven in deze wereld maar het zegt nog meer.
Het moet omvattend zijn, je leven dient gebaseerd te worden vanuit de levensbeschouwing die je hebt aangenomen. Het moet je hele leven binden. Alle handelingen dat uitgevoerd worden dienen met je levensbeschouwing in overeenstemming te zijn.

Het belijden van dit levensbeschouwing vormt jou geloof. Met andere woorden, je bent van overtuigd dat dit levensbeschouwing bij je past en je gelooft hierin en je doet wat van je verlangd word.

Zo kan een levensbeschouwing, geloofsovertuiging zowel van goddelijke bron of menselijke bron zijn, een onmisbare element voor het menselijke leven tevoorschijn gekomen en zal ook tot de wereld vergaat zo blijven.
Goddelijke bronnen zijn de openbaringen die de profeten hebben ontvangen, de menselijke bronnen zijn de inspiraties en of ideeën afkomstig van mensen.

Zo gelooft en belijdt hij en is een dienaar van;
Democratie, Boeddhisme, Christendom, Islam, Jodendom enzovoort. Het zijn allemaal levensbeschouwingen en de

Aangezien een levensbeschouwing, geloofsovertuiging een systeem is van een bepaalde gedachte en acties, dan moet er ook een eigenaar zijn die hem op verschillenden manieren van verbondenheid en richting een verklaring dient te geven.
In dit geval komen; dienen, gehoorzamen, buigen, van diepe betrokkenheid, nederigheid vertonen; een persoon die buigt voor iemand die hoger en superieur en machtiger is dan hem en erkent dit, gaat akkoord met de verbondenheid aan hem, voor hem zijn eigen onafhankelijkheid en vrijheid opgeeft, nooit in opstand zal komen, geen weerstand zal vertonen, de oordelen en bevoegdheden van harte zal erkennen en accepteren aan orde als ‘dienaar’ ( aanbidden )( E.Ozkan Iktibas)…lees verder